Hva må du tenke på før du tar opp et lån?

Forbrukslån har blitt et populært alternativ til å realisere sine drømmer og investeringer. Men samtidig finnes det mange som kanskje låner mer en etter sine evner, og dessverre havner i økonomiske problemer. I tillegg er det mange som hopper på det første tilbudet de får, uten å sjekke med andre banker om de kan få bedre vilkår.

lånI dag ser man ofte artikler i nyhetene om hvordan regjeringen ønsker å dempe veksten for forbrukslån i Norge. Men årsakene vi låner penger til er ofte forsvarlige. Faktisk oppussing i hjemmet en populær årsak her til lands for å ta opp forbrukslån, noe som i lengden kan bli en lønnsom investering. På Financepal.no har de gjort denne jobben enkel for deg ved å legge ut en lånekalkulator basert på en vanlig snittrente for forbrukslån.

Vær ærlig med deg selv

I mange tilfeller blir nok mange veldig ivrige i låneprosessen og låner mer enn hva økonomien evner å betale tilbake. Kanskje du har fått tilbud fra to banker og tatt begge? Dette er ikke et uvanlig scenario, og er en av hovedårsakene til at bankene har fått på plass et gjeldsregister for forbrukslån, slik at man unngår slike tilfeller hvor man låner for mye fordelt over flere kreditorer.

Men her gjelder det å være ærlig med seg selv. Du får kanskje råd til bedre materialer og litt til over etter oppussing, men klarer du å betale de månedlige avdragene?

Tips til deg som søker forbrukslån

  • Hold deg til et budsjett. I dag får du ikke mer enn 5 år å tilbakebetale et forbrukslån, og muligheten for avdragsfrie lån er også fjernet. Her er det viktig å kalkulere hvor mye du har råd å betale hver eneste måned, og holde deg til dette budsjettet.
  • Sjekk med flere banker. Ikke bli for ivrig å hoppe på det første tilbudet du får. Alle banker har forskjellige kriterier de vektlegger i søknaden, så rentekostnader kan variere noe fra bank til bank. derfor er det viktig å sende søknad til flere banker samtidig, slik at du kan være sikker på at du får det beste tilbudet basert på din økonomi.
  • Forhold deg til din egen økonomi. Selv om du kan lån 5 ganger inntekten, er det ikke sikkert du har råd til å betjene et så stort lån. Bankene tar høyde for alle lån og kreditter du har, samt enkelte faste månedlige utgifter i søknaden. Men selv om de tar høyde for noen av dine månedlige utgifter, må du forholde deg til alle dine faste utgifter du ikke greier deg uten. Bankene tar ikke høyde for strøm, mobil, fritidsaktiviteter for barn og andre ting du har forpliktet deg til å betale.

Å ta opp et lån kan hjelpe deg i å oppfylle mange drømmer, enten det gjelder ny bil, reise, eller start en egen bedrift, men det kan også bli et stort problem i ettertid. Derfor er det viktig at du bruker litt tid på å reflektere over hvor mye, og hvor store kostnader per måned din økonomi tåler.